Hej och välkomna tillbaka till oss på Prima Pralin. Vi har som ni ser haft ett lååångt uppehåll, men nu är vi tillbaka med ett inlägg! Den blir återigen fokus på träning och hälsa, vi har ju bland annat skrivit om hemmagym och skivstångsställningar på senaste. Dagens inlägg kommer att handla om vibrationsplattor, vilket för övrigt skulle kunna passa in i ett välutrustat hemmagym!

En vibrationsplatta, vad är det?!?

En vibrationsplatta som även kallas power plate

Det är ett halvgammalt men relativt okänt träningsredskap som har funnits sedan 1960-talet. De kan även kallas för det engelska ordet ”Power Plate”. Det uppkom som sagt på 60 talet och det var i Ryssland där man först hade det för träning åt kosmonauter men sedan spred det sig till elitatleter. Först för drygt 20 år sedan började det sprida sig lite i övriga världen och idag kan man faktiskt hitta vibrationsplattor på relativt många svenska gym.

Hur dom fungerar

Dom består av en platta man står på och ett handtag man kan hålla sig i. Sedan vibrerar denna plattan i olika frekvenser. Man kan ställa in frekvens och amplitud med mera för att få ut olika effekter av plattan.

Så här kan man träna med en vibrationsplatta:

Det allra enklaste och vanligaste är att göra sina ”vanliga” övningar, fast på plattan. Detta kommer ge en ökad stimulans och träning, vi kommer till fördelarna längre ner. Några bra övningar på en power plate är:

  • Enbensknäböj
  • Armhävningar (händerna på plattan)
  • Crunches (rumpa/rygg på plattan)
  • Dips (återigen, händerna på plattan)
  • Jag tror ni förstår principen nu!

Fördelar

Det finns en del forskning på vibrationsplattor. På http://vibrationsplattan.nu/ finns det flertalet källor till vetenskapliga studier. Men de viktigaste punkterna är:

  • En vibrationsplatta ökar blodflödet och är bra vid rehab
  • Man får mer effektiv träning eftersom vibrationerna ökar musklernas kontraktioner. D.v.s samma träning på en power plate kräver mindre tid för samma effekt
  • Det är extra lätt att träna på för personer med nedsatt rörelseförmåga med mera

Sammanfattning

En vibrationsplatta är relativt billigt och tar inte mycket plats i hemmet. Den ger extra effektiv och varierad träning. Tycker du det är kul med träning kan det definitivt vara värt att spana in noggrannare och ev. köpa!